Tanno-SAN

Tannine
Globatan

Tanno-SAN is een extract van tamme kastanje (Castanea Sativa mill.) met als werkzame stof  de hydrolyseerbare tannines, die bestaan uit polyfenolen. Tannines hebben van huis uit een slechte naam en worden vaak als een ANF beschouwd. Dit berust echter op een misverstand. Er zijn twee groepen: hydrolyseerbare en gecondenseerde tannines. Vooral gecondenseerde tannines (uit bijvoorbeeld peulvruchten) kennen deze antinutri­tionele eigenschappen. Tanno-SAN bevat geen gecondenseerde tannines, maar uitsluitend hydrolyseerbare. Deze categorie tannines heeft door de aanwezige polyfenolen heel positieve eigenschappen in het maagdarmkanaal. De heilzame werking van groene thee bij maagdarmklachten bij mensen berust op hetzelfde principe.

 

Anti-diarree effect

Bij een verstoorde microflora treedt vaak diarree op door de activiteit van proteolytische micro-organismen. Deze breken onverteerd voedereiwit af tot biogene aminen en ammoniak die een toxisch effect hebben op het dier. De polyfenolen uit Tanno-SAN vormen onder andere complexen met eiwit en remmen daardoor de activiteit van proteolytische bacteriën. Hierdoor wordt diarree voorkomen of verminderd.

 

Een anti-bacterieel effect wordt toegeschreven aan Tanno-SAN omdat het zich bindt aan de fimbriae van bacteriën, zoals E.Coli en Clostridium perfringens, waardoor deze zich niet meer kunnen hechten aan de darmwand. Tevens vormt het tannine met de mucuseiwitten van de darmslijmlaag een laagje gedenatureerd eiwit, waardoor de darmwand beter beschermd is tegen beschadigingen.

 

Proefresultaten bij verschillende diersoorten zijn op aanvraag beschikbaar; onder andere onderzoek uitgevoerd door : Prof. Decostere A., Faculteit Diergeneeskunde Gent, 2004 – Lippens & Huyghebaert, CLO-DVV, 2003 – De Boever & De Brabander, CLO-DVV, 2004.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!